Kattengedrag

Kattengedragstherapie... wat heeft u eraan?

​Mooi woord, hè? Kattengedragstherapie. Veel mensen vragen zich af 'Klinkt leuk, maar wat heb ik eraan?'. Is dat allemaal niet een beetje vaag? Nou: nee. Soms loop je gewoon tegen problemen aan, zoals

> Mijn kat plast in huis
​> Mijn kat sproeit in huis
​> Mijn kat is agressief naar mijn andere kat(ten)
​> Mijn kat is bang voor mijn andere kat(ten)


Kattengedragstherapie is heel praktisch. U krijgt handvatten van mij wat u kunt doen aan kattengedrag waarmee u eigenlijk niet zo blij bent. Dat kan onschuldig gedrag zijn, zoals krabben aan meubels of het midden in de nacht op een blèren zetten. Maar het kan ook echt onplezierig gedrag zijn, voor u en/of voor uw kat(ten). Zoals sproeien of plassen in huis of gevechten wanneer twee of meer katten elkaar opeens niet meer kunnen verdragen. Dat is gedrag dat schadelijk is voor uw gezondheid, danwel van invloed is op de gezondheid en het welzijn van uw kat(ten).

​Als kattengedragstherapeut weet ik veel over bijvoorbeeld de oorzaken, triggers en achtergronden van agressie, het effect van medische aandoeningen op het gedrag van uw kat en het hoe en waarom uw kat tot bepaald gedrag komt. Als u weet waar het gedrag van uw kat vandaan komt, kunt u gericht aan de gang met tips en 'huiswerk' om het gedrag van uw kat aan te passen.
 

​Ongewenst kattengedrag

​Wanneer we het hebben over echt ongewenst kattengedrag, dan spreken we vaak over sproeien in huis, plassen in huis en problemen tussen katten onderling. 

Heeft u meerdere katten, dan gaat dat in negen van de tien gevallen gewoon goed en zijn de katten tevreden met de situatie. Ze verdragen elkaar of zijn zelfs dol op elkaar, maar in beide gevallen is er sprake van harmonie. Die harmonie kan worden verstoord. Vooral bij de wat pittigere katten(rassen) kan een soms onbekende oorzaak stress veroorzaken en kan het in één keer helemaal mis zijn. De gevechten zijn serieus en dat gaat er hard en met veel geschreeuw aan toe. In dit soort situaties kan ik u en uw katten wellicht helpen.

 

​Uitsluiten medische oorzaak

​Kattengedragstherapie is een stap die u maakt nadat u bij een dierenarts hebt uitgesloten dat er een medische oorzaak is voor het ontstane probleem. Bij het buiten de bak plassen kan er bijvoorbeeld sprake zijn van een blaasontsteking. Bij agressie kan er sprake zijn van pijn. Let op - dit zijn maar voorbeelden! Ik stel hier geen diagnoses. Dus stap één: vertoont uw kat afwijkend gedrag - ga naar uw dierenarts! Stap twee? Dat ben ik.
 

>>> Ja, ik wil een afspraak!
>>> Wat kost een consult?